Eric Kok

Wie
Eric Kok, 49 jaar oud, woonachtig in Utrecht met mijn vriendin Hilde. Ik werk als docent Frans op de lerarenopleiding. Ik heb een grote voorliefde voor toneel, van Franse klassiekers zoals Molière en Racine tot modern toneel uitgevoerd door de Toneelgroep Amsterdam, en alles daartussenin.  Ik heb in Groningen Franse taal- en letterkunde gestudeerd en de postdocorale lerarenopleiding gevolgd maar in die tijd wees niets erop dat ik de theatrale kant zou opgaan. In de belangstelling staan, ja, dat zat er al vroeg in, maar dan wel graag als mezelf alstublieft !

Waarom
Om onvermoede kanten van mezelf bloot te geven, om mijzelf te dwingen van de gebaande wegen af te wijken en iets toe doen wat, schijnbaar, niet helemaal in mijn straatje ligt. Sinds mijn eerste, aarzelende stappen op de toneelvloer ben ik verslaafd en schep ik er een groot genoegen in mijn expressieve ‘ik’ in mijn dagelijkse leven, lespraktijk en op de bühne alle ruimte te geven. Mijn rol, in 2011, als Nico Tegenkamp in ‘Familie’ van Maria Goos was wat dat betreft my finest moment, of ehh, sorry, l’apogée de ma gloire. Op dit moment geef ik ook lessen drama en begeleid ik studenten Frans en Nederlands bij het opzetten van toneelproducties. Ik heb geen opleiding tot regisseur/dramadocent gevolgd maar werk vanuit mijn gevoel en ik kijk goed naar andere regisseurs die ik meemaak. Ik heb dit jaar met studenten Frans La Cantatrice Chauve (De Kale Zangeres) opgevoerd en met studenten Nederlands verschillende korte scènes, oa. Bruid in de morgen van Hugo Claus en Onvrouw van Jibbe Willems.

Wanneer
Toen Windkracht een ballerino nodig had die in een tutu zou dansen op de muziek van Albinoni, al jonglerend met een skippybal, in het stuk Ajax-Feyenoord (2004), toen heb ik in een vlaag van verstandsverbijstering ja gezegd. Wat had ik te verliezen?  Niets, behalve mezelf misschien. Maar ik had alles te winnen, namelijk een leuke groep collega’s, toneelfanaten en vrienden.

Quote
Die komt nog! (Eric Kok)