2006

Titel:Oedipus
Auteur:Sophocles
Korte inhoud: Het zal je maar gebeuren: je vermoordt je vader en je trouwt met je moeder. Dat overkwam Oedipus, maar wel zonder dat hij door had  dat het zijn ouders waren. In de tragedie Oedipus Rex van Sophocles volgen we hoe Oedipus worstelt om achter de waarheid te komen.
Oedipus is de zoon van koning Laios en koningin Jokaste van Thebe. Het orakel van Delphi voorspelt dat het echtpaar een zoon zal krijgen die zijn vader doodt en zijn moeder huwt. Het echtpaar gruwt van deze voorspelling en ontdoet zich van het kind: het wordt in een ravijn gegooid door een dienaar.
Jaren later wordt koning Laios op een driesprong ergens onderweg vermoord. De jongeling die dit op zijn geweten heeft, is onderweg naar Thebe waar de Sfinx de stad teistert met ziekten en plagen. Wie het raadsel van de Sfinx kan oplossen, mag met de koningin Jokaste trouwen. Uiteraard lukt dat Oedipus, want over hem hebben we het. Hij trouwt met Jokaste, ze krijgen samen vier kinderen, en Thebe bloeit op. Totdat de pest de stad treft. De inwoners lijden onder de pest, en vragen Oedipus om hulp. Opnieuw wordt het orakel van Delphi geraadpleegd en het is duidelijk: om de pest te bezweren zal de moordenaar van de oude koning Laios gevonden moeten worden…….
Regie: Annemarijke Spiegelberg
Cast:Jielis van Baalen, Carl Brüsewitz, Henk Landeweerd, Henk de Lange, Erik Meij, Jos Reinders, Monique Ridder, Hulda de Ru, Gea van Soest, Sytse Tjallingii, Melanie Veerman, Aad van Wamelen, Margriet Wubs
Poster:
Collage:Bekijk